Mondmaskers maken of aankopen?

Gebruik dit officieel referentiedocument

We hebben meer dan ooit nood aan duidelijke afspraken over veilige mondmaskers. Dat geldt zowel voor burgers die zelf aan de slag gaan als bedrijven die op grote schaal produceren. Maar evengoed voor overheden of bedrijven die massaal mondmaskers aankopen om te verdelen onder de bevolking of op de werkvloer. Alle partijen dragen immers een grote verantwoordelijkheid.

Op basis van bestaande referentiedocumenten en met de waardevolle input van Belgische experten (Centexbel, Creamoda, Febelsafe, FOD Economie, Sciensano) werd daarom een referentiedocument uitgewerkt – volledig aangepast aan de Belgische context.

Na uw aanvraag krijgt u zeer snel het document via email toegestuurd.  U blijft daarna ook op de hoogte van mogelijke updates.

Kies de juiste stof voor je mondmasker !

In tegenstelling met de instructies op maakjemondmasker.be , is het gebruik van 100% katoen voor het maken van een mondmasker niet aangewezen.  Katoen is een vezel die gemakkelijk en veel vocht absorbeert en het lang vasthoudt.  Ook het virus kan er dus gemakkelijker in overleven.  Gebruik daarom bij voorkeur stoffen:

  • met vezels die bijna geen vocht absorberen, zoals b.v. polyester, of mengsels met polyester;  Of gebruik voor een mondmasker in 2 lagen, de combinatie van polyester aan de buitenkant en katoen aan de binnenkant;
  • die niet rekbaar zijn, zoals gebreide stoffen;
  • geen te dunne stoffen.