Vraag een werkbaarheidscheque aan als steunmiddel om in te zetten op werkbaar werk

Inzetten op werkbaar werk is een win-win voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers blijven langer en met meer ‘goesting’ aan de slag en organisaties kunnen rekenen op gedreven, competente en dus productievere werknemers, wat de efficiëntie van de organisatie ten goede komt.

Sinds 2019 kan u een WERKBAARHEIDSCHEQUE en een verhoging van de kmo-portefeuille aanvragen om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van werkbaar werk. De Vlaamse regering besliste om de maatregelen van de werkbaarheidscheque en de verhoging van de kmo-portefeuille te verlengen tot en met 31 december 2021.

Waarvoor kunt u een werkbaarheidscheque aanvragen?

Het gebruik van de cheque werd naar aanleiding van de coronacrisis sterk uitgebreid. U kon de werkbaarheidscheque al gebruiken voor begeleiding bij een meting/scan of een actieplan werkbaar werk.  Maar sinds kort kan u de werkbaarheidscheque inzetten voor veel meer. U kan ze gebruiken voor advies, begeleiding of opleidingen rond werkbaar werk en dit natuurlijk steeds met aandacht voor het psychosociaal welzijn van uw medewerkers.

Een werkbaarheidscheque kan u inzetten om uw bedrijf te organiseren rond een nieuwe werkwijze naar aanleiding van de coronacrisis. En u kan er een duurzaam telewerkbeleid mee opzetten.

Praktisch

Op de website van Vlaanderen vindt u alle details en een korte animatiefilm over de werkbaarheidscheque terug.  De uitgebreide infosessie van dit voorjaar kan u hier herbekijken.

Een werkbaarheidscheque aanvragen is eenvoudiger dan u denkt.  Deze instructiefilmpjes en deze handleiding wijzen u de weg.

Praktijkgetuigenis 1 : meer werknemerswelzijn bij TTL.be 

https://www.werkbaarwerk.be/werkbaarwerk/video?vid=507025412

TTL.be levert expertise in kwaliteitsbewaking van software. Midden in de eerste lockdown vroegen zij een werkbaarheidscheque aan om het welzijn van hun leidinggevenden en medewerkers een boost te geven.

COVID-19 had een grote impact op het welzijn van alle medewerkers en hun leidinggevenden. Om de situatie in kaart te brengen én om een plan uit te werken werd het consultancybureau 361° ingeschakeld. Via een bevraging van het personeel werd een rapport opgemaakt en samen werd een plan van aanpak uitgewerkt.

Volgens Nathalie Leys, COO van TLL.be zorgde het project voor meer openheid om over well being te spreken, zowel bij medewerkers als leidinggevenden en coaches. De werkbaarheidscheque zorgt ervoor dat zo’n project ook mogelijk én draagbaar is voor een kleine KMO. “Het is een mooi cadeau van de overheid, 60% van de kosten krijg je terugbetaald.”

Praktijkgetuigenis 2:  stress- en burn-outpreventie bij Wisper 

https://www.werkbaarwerk.be/werkbaarwerk/video?vid=474959341

Wisper is een ambitieuze organisatie die workshops dans, theater en beeldende kunst aanbied. De 22 medewerkers werken nauw samen om workshops te programmeren en gastdocenten te zoeken en te engageren. Dat zorgt er vaak voor dat het team meer doet dan ze eigenlijk aankunnen.

Divergent is een HR-consultant van de UGent. Samen met de medewerkers van Wisper werken ze in drie workshops een actieplan uit: hoe kan je stress en burn-out voorkomen? Volgens de medewerkers is werkdruk en stress een complex probleem en via dit project krijgt iedereen de kans om werkpunten én sterke punten te benoemen.

Alexandra Meijer, algemeen coördinator van Wisper is er van overtuigd dat het momentum er was om beroep te doen op de werkbaarheidscheque. Het maakt zo’n project financieel haalbaar maar het is tegelijk een springplank in je zorg voor het personeel.