Inclusief ondernemen
Achtergrond, uitgangspunten en acties rond inclusief ondernemen in de kleding- en confectiesector
Onze arbeidsmarkt wordt op een hardnekkige manier verstoord. Als er bij een rekrutering moet gekozen worden tussen twee kandidaten met dezelfde kwaliteiten, blijken Vlaming, man en sportieve dertiger doorslaggevende argumenten te zijn. In sommige gevallen gaan deze argumenten zelfs voor op de competenties, want uiteindelijk moeten kennis en vaardigheden toch in de onderneming worden aangeleerd.
Het resultaat is een arbeidsmarkt waar het voor mensen met een vreemde naam, voor nog kinderloze vrouwen, schoolverlaters en vijftigplussers oneerlijk concurreren is. Toch zijn deze werkzoekenden bekwaam en gemotiveerd om de talrijke vacatures in te vullen.
Dit betekent niet dat voorbehoud altijd onterecht is. Zo zijn er taalbarrières, is mobiliteit vaak een puzzel, is de arbeidsorganisatie niet zomaar aan te passen, zijn er ook de collega’s die hun gedacht hebben over wie in hun team past, …. Maar daar zijn oplossingen voor. Die staan centraal in wat IVOC doet om inclusief ondernemen te bevorderen.
IVOC is gespecialiseerd in opleidingen en opleidingssteun. Als het over inclusie gaat, werken we samen met de werkplekarchitecten, een consortium van gespecialiseerde begeleiders van mensen die op de arbeidsmarkt minder gemakkelijk aan bod komen. Hun diensten kunnen met Europese en Vlaamse middelen worden gefinancierd. Bovendien weten zij alles over subsidies en steunmaatregelen voor bedrijven die op de kar springen.
Inclusie is aan de orde in alle sectoren. De uitdagingen en de mogelijkheden zijn vergelijkbaar en alles start met communicatie en sensibilisering. IVOC is dan ook een actieve partner in intersectorale actie.
Discriminatie werkt niet!
‘Werk kent geen leeftijd, mensen ook niet…’
IVOC investeert eigen sectorale middelen in opleidingen rond inclusiethema’s. Raadpleeg de opleidingskalender en scroll door de rubrieken communicatie, human resources en welzijn. Noteer dat we u ook bij concrete acties niet in de steek laten.
Specifiek voor en – vooral – ook samen met jongeren ontplooit IVOC acties om nieuwe talenten en onze bedrijven dichter bij elkaar te brengen
Ondanks alle inspanningen van de overheden, hetzij via incentives, hetzij via wetgeving, blijft onze arbeidsmarkt voor diverse groepen moeilijk toegankelijk.
In de discussies over de oorzaken van ongelijke kansen op de arbeidsmarkt domineren twee strekkingen, de ene verwijst naar ontoereikende competenties onder kansengroepen, de andere twijfelt niet aan de overtreding van onze antidiscriminatiewetten. De Vlaams Minister van Werk, Hilde Crevits, wil nu klaarheid brengen.
Alle sectoren die met de Vlaamse overheid samenwerken hebben zich geëngageerd om in de periode 2021-2023 mee te werken aan een grootscheeps onderzoek, met name een nulmeting van de discriminatie op de Vlaamse arbeidsmarkt. Deze nulmeting zal worden uitgevoerd door gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Die zullen in 2022 aan duizenden Vlaamse bedrijven met vacatures fictieve kandidaten voorstellen. Als dan een zekere systematiek blijkt in het aanvaarden of afwijzen van de kandidaten, kan dat wijzen op discriminatie en is het terug aan de sectoren om passende actie te ondernemen.
In een ideale wereld is de arbeidsmarkt een spiegel van de samenleving. Mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, mensen met en zonder migratieachtergrond, … ze zijn allemaal proportioneel vertegenwoordigd in onze bedrijven. In de realiteit zijn alle bedrijven en alle sectoren anders. De samenstelling van het personeelsbestand is altijd het resultaat van een geschiedenis, van jobvereisten en arbeidsvoorwaarden, van mogelijkheden en ambities van werknemers. Misschien kan en hoeft het niet anders, en zijn de dingen wat ze zijn, … Maar als achterhaalde gewoonten en voorkeuren de kansen blokkeren zowel voor wie personeel zoekt als voor wie een job nodig heeft, dan kan het geen kwaad om vragen te stellen. Daarom is het nodig een goed beeld te hebben op wat de sector eigen is, en waar misschien opportuniteiten liggen.